Zdrowe warzywa nie zawsze są przyjazne dla naszego organizmu
Wzdęcia to coraz powszechniejszy problem, bardzo kłopotliwy, wiele osób nie potrafi w prosty sposób ich wyeliminować. Jednak czy jest to aż takie proste? W pierwszej kolejności warto uwagę zwrócić na to co jemy. Wiele produktów sprawia, że w kilka chwil stajemy się pełni, wzdęci.
Przeciętny Polak problem lekceważy, czy to dobre podejście? Oczywiście, że nie, czasem problem ten daje nam znać, że w naszym organizmie dzieje się coś złego, jednak najczęstszą przyczyną pojawienia się wzdęć jest oczywiście dieta.
Warto zastanowić się, które warzywa mogą u nas wywołać największy problem. Wszyscy zalecają warzywa i owoce, posiadają one wiele witamin, błonnika oraz soli mineralnych. Jednak niektóre z nich mogą nam przysporzyć wielu problemów.
Na pierwszy plan wysuwa się najtrudniejszy zawodnik, jest nim oczywiście biała cebula. Przykry zapach to nie wszystko, posiada ona silne właściwości wzdymające. Warto o niej pamiętać gdyż cechuje się ona cennymi właściwościami przeciwzapalnymi, przeciwnowotworowymi oraz przeciwutleniającymi.
Kukurydza to kolejny element naszej diety, który ma negatywny wydźwięk. Te, które znamy najlepiej to oczywiście kapusta, brokuł, kalafior czy też jarmuż. Warzywa posiadają wiele cennych składników, jednak warto ograniczyć ich spożycie, szczególnie wtedy gdy posiadamy skłonności do wzdęć.
Czy wiesz co odpowiada za pojawienie się nieprzyjemnego uczucia? Oczywiście są to cukry, których nasz układ pokarmowy nie trawi, po zaserwowaniu niekorzystnego dania pojawiają się gazy, bulgotanie i inne dolegliwości.
Najnowsze komentarze