Mangostan jak prawidłowo jeść i ocenić ich dojrzałość
Owoc mangostanu właściwego, to jeden z najsmaczniejszych owoców tropikalnych. Jego owoce, pochodzą z drzew rosnących głównie w południowo – wschodniej Azji i niektórych krajach Ameryki Południowej.
Mangostan jak prawidłowo jeść i ocenić ich dojrzałość
Największym producentem tego owocu jest Tajlandia. W Polsce dostępne są świeże owoce w supermarketach bądź delikatesach. Możemy kupić również puszkowane owoce w syropie, ale te konserwowane tracą swój pierworodny i wyjątkowy smak. Owoce są niedużej wielkości, podobne do rozmiaru mandarynek, okrągłe, z grubą skórką. Mangostan ma bardzo słodki smak. Po zerwaniu już nie dojrzewa, dlatego smakuje dokładnie tak, jak od razu po samym zerwaniu. Warto zjeść go jak najszybciej, najlepiej zaraz po przyniesieniu do domu, żeby nie spleśniał do środka. Mangostan, to fioletowo-niebieski owoc, a na pierwszy rzut oka przypomina dużą śliwkę albo nietypowo zabarwiony pomidor. Owoc ma charakterystyczne listki.
Pod jego grubą skórą kryje się od 4 do 8 białych słodko-kwaśnych półksiężyców przypominających liczi. Łatwo dają się wyjąć, gorzej jest z pestkami, które mają kształt fasolek. Pestki mangostanu również nadają się do jedzenia. Wystarczy je tylko ugotować lub uprażyć. Mangostan jest ceniony ze względu na wysoką zawartość ksantonów, czyli substancji zwalczających wolne rodniki, które atakują nasze komórki, a także nie są przyjazne dla naszego organizmu. Ponadto, mangostan jest bogatym źródłem witaminy C i błonnika, a także stabilizuje poziom cukru we krwi. Szczególnie polecany jest w stanach przemęczenia i zmęczenia, nudnościach, wymiotach, różnych problemach skórnych, zapaleniach błon śluzowych, różnego typu dolegliwościach ze strony układu pokarmowego, problemach trawiennych, a także biegunce. Wiele osób zastanawia się jak jeść ten nietypowy owoc. Otóż, mangostan należy przekroić, a także zdjąć z niego skórkę. Biały miąższ jada się na surowo. Z mangostanu można również przyrządzać przetwory: owoce w zalewie, dżemy czy też soki.
Najnowsze komentarze