Pages Menu
 

Categories Menu

Posted by on sty 24, 2021 in Zdrowie |

Wołowina – wartości odżywcze i wpływ na zdrowie

Wołowina – wartości odżywcze i wpływ na zdrowie

Wołowina to niezwykle wartościowe i smaczne mięso. Zawiera dużą ilość białka, jego bogata w żelazo i witaminy z grupy B, polecana jest osobom z niedokrwistością oraz sportowcom. Choć wysmażenie idealnego steku wołowego nie jest proste, istnieje kilka dań z wołowiny, z którymi poradzi sobie nawet początkujący kucharz. Oto kilka prostych przepisów dla amatorów niedzielnego gotowania!

Gulasz wołowy z dynią

Gulasz wołowy jest niezwykle prosty w przyrządzeniu. Wystarczy pokroić mięso w kostkę, dobrze podsmażyć je na rozgrzanym tłuszczu (np. smalcu), zalać bulionem i dusić z dodatkiem przypraw – ziela angielskiego, liścia laurowego i wybranych ziół. Wołowina dusić się może nawet 2 lub 3 godziny w zależności od gatunku mięsa i grubości pokrojonych kawałków. Około godzinę przed końcem duszenia możemy dodać wybrane warzywa – cebulę, paprykę, dynię, cukinię, a także grzyby lub niektóre owoce (np. suszone śliwki). Na koniec gulasz należy doprawić koncentratem pomidorowym oraz zagęścić mąką pszenną.

Mielona wołowina

Z mielonej wołowiny można przyrządzić wiele różnych dań. Świetnie sprawdzi się ona jako baza do przyrządzenia klopsów i kotletów mielonych, z dodatkiem pomidorowej passaty stworzy idealny sos boloński, a dodana do ryżu może być ciekawym farszem do chilli con carne lub burrito. Z mielonej wołowiny możemy przyrządzić pyszny farsz do pierogów, uszek, gołąbków i krokietów.

Proste burgery wołowe

Dobrej jakości, lekko tłusta i zmielona wołowina świetnie nadawać się będzie do przyrządzenia pysznych, domowych burgerów. Wystarczy doprawić ją solą i pieprzem, dodać roztrzepane jajko i uformować kotlety, które następnie smażymy na suchej patelni. Cienkie kotlety należy smażyć około 3 minut z obu stron, w trakcie smażenia można położyć na już przyrządzonej stronie plaster sera. Tak przygotowane kotlety należy włożyć w dobrej jakości bułki do burgerów z dodatkiem ulubionych sosów (np. ketchupu i majonezu) i warzyw – ogórka konserwowego, cebulki i sałaty.