Pages Menu
TwitterRssFacebook
 

Categories Menu

Posted by on wrz. 3, 2020 in Inne |

Ryby i ich właściwości dla organizmu człowieka

Ryby i ich właściwości dla organizmu człowieka

Wzbogacając dietę o większą ilość ryb, należy pamiętać o kilku zasadach. Ryby to bardzo zdrowe źródło białka, mikro i makro elementów oraz kwasów Omega -3. Głównie te ostatnie zawarte są w tłustych rybach morskich jak tuńczyk czy śledź. Ryby jedzone jednak z puszek zawierają równie dużo substancji, które mogą zaszkodzić organizmowi człowieka. Należą do nich między innymi ołów i metal. Są to cząsteczki powstające w procesie produkcji. Nie są to elementy, które koniecznie chcielibyśmy, aby trafiały do naszego organizmu. Zaciekawił Cię ten artykuł? Nie przestawaj czytać.

Jakie składniki odżywcze są zawarte w rybach?

Zawarte w rybach kwasy Omega-3 obniżają poziom cholesterolu u osób, u których jego poziom jest wysoki. Według badaczy osoby z wysokim poziomem kwasów również mają dłuższą średnią życia. Kwasy omega, pomagają również chronić nasz wzrok. Badania dowiodły również że kwasy Omega zawarte w tłustych rybach morskich, powodują obniżoną zapadalność na demencję oraz choroby mózgu. Naukowcy uważają, że jedzenie np. halibuta czy makreli raz w tygodniu może znacznie zredukować ryzyko choroby Alzheimera.

Przed jakimi schorzeniami może nas uchronić regularne jedzenie ryb?

Regularne jedzenie ryb może ochronić nas również przed alergiami. Najlepszym rozwiązaniem byłoby, aby ryby były z własnego stawu lub przynajmniej pewnego źródła. Jednak każdy rodzaj ryb będzie właściwy. Ważne jest, aby zwłaszcza dzieci dostawały ryby w ilościach im potrzebnych. Regularnie i stale. Spożywanie ryb może uchronić lub spowolnić przebieg wielu niebezpiecznych chorób. Przykładami takich chorób mogą być Alzheimer czy reumatoidalne zapalenie stawów. Kwasy Omega-3 to jedne z kluczowych składników naszej diety.

Pomysły na pyszne rybne przekąski

Nie lubisz jeść ryby na obiad? Możesz spróbować urozmaicać swoją dietę mniejszymi rybnymi przekąskami. Doskonale sprawdzi się na przykład sałatka z trewalem. Możesz także zdecydować się na to, aby przynajmniej dwa razy w tygodniu serwować na kolację pastę rybną.